"Ne asteptam ca puterea de castig a bancilor grecesti sa continue sa fie slaba in urmatoarele cateva trimestre, pe masura ce conditiile economice si de afaceri se mentin nefavorabile", a precizat Moody's intr-un comunicat, citat de NewsIn.

Astfel, Moody's a coborat ratingurile pentru credite si depozite ale celei mai mari institutii bancare din Grecia, National Bank of Greece, la A1 de la Aa3, precum si ale EFG Eurobank, de la A1 la A2. Totodata, Moody's a scazut calificativul Emporiki Bank, filiala greceasca a bancii franceze Credit Agricole, la A1 de la A2. De asemenea, agentia de rating a coborat ratingurile pentru credite garantate de stat ale Alpha Bank, a treia banca de pe piata elena, de la A1 la A2.

Bancile grecesti nu sunt impovarate de active toxice, dar sunt puternic expuse crizei economice din sud-estul Europei, unde activeaza. "Actiunea (de diminuare a ratingurilor, n.r.) a fost determinata de slabirea puterii financiare a bancilor, corelata cu reevaluarea de catre Moody's a abilitatii Greciei de a-si sustine sistemul bancar", a precizat agentia de rating.

Moody's a coborat marti ratingul suveran al Greciei, de la A1 la A2, cu perspectiva negativa, dupa ce recent si celelalte doua mari agentii de evaluare financiara au luat masuri similare.

Retrogradarea nu afecteaza insa calificativele atribuite Greciei pentru plafonul de tara la obligatiuni si depozite bancare, acestea ramanand Aaa, la fel ca pentru restul statelor din zona euro.

"Noul rating A2 tine cont de riscurile foarte reduse pentru atragerea de lichiditati pe termen scurt in cazul guvernului elen, dar si de riscurile privind solventa acestuia pe termen mediu si lung", subliniaza analistii Moody's.