-- Shell, multinationala anglo-olandeza care activeaza in industria petroliera si care a fost prezenta si pe piata romaneasca, a dat publicitatii raportul sau trimestrial, informeaza Bloomberg. Potrivit acestui raport, Shell a inregistrat un profit net de 9 miliarde dolari, in cel de-al treilea trimestru al acestui an, un record pentru industria petroliera.
Profiturile au fost realizate in special datorita majorarii pretului la materiile prime energetice si pe seama rentabilitatii sporite a activitatilor de rafinare.

Rezultatul include si suma de 1,77 miliarde dolari, obtinuta din vanzarea unei retele de gaz natural. "Datele sunt excelente, dar punctul cheie ramane stabilitatea strategiei de pana acum", a afirmat Yoon-Chou Chong de la Aberdeen Asset Management.

Profitul net al celei de-a doua companii petroliere din Europa a impulsionat cotatia sa bursiera pana la 1,35 dolari pe actiune. Cu un an in urma, in acelasi trimestru, compania a avut un profit de 5,37 miliarde de dolari, o actiune fiind cotata la 79 de centi. Actiunile grupului la bursa londoneza au crescut cu 1,9%, in conditiile in care majoritatea actiuni de petrol au inregistrat scaderi.

Pretul barilului de titei la New York a ajuns la 70,85 dolari, imediat dupa ce uraganul Katrina a lovit Golful Mexic, marind veniturile companiilor petroliere. Exxon Mobil Corp., cea mai mare companie de petrol din lume, consemnase un record asemanator, profit de 8,42 miliarde dolari, dar in trimestrul al patrulea din 2004.

Trebuie mentionat ca Shell a fost cea mai afectata companie de petrol de pe urma uraganului Katrina. Platforma petroliera Mars, care pompa aproximativ 5% din petrolul grupului, va ramane inchisa pentru cel putin 8 luni, potrivit unui comunicat al companiei.

Profitul companiei Shell din al treilea trimestru al anului curent a fost aproape dublu fata de cel al grupului General Electric Co., cea mai mare companie din lume dupa valoarea de piata. Shell ocupa locul sase in acest clasament. Cel mai mare profit trimestrial inregistrat vreodata apartine firmei americane de cablu MediaOne Group Inc. In al doilea trimestru al anului 1998, firma de cablu a avut castiguri de 26,6 miliarde dolari. Profitul net combinat al primelor 5 companii petroliere din lume s-ar putea situa la o cifra de 26 miliarde dolari, cu 23% mai mult fata de trimestrul al treilea al lui 2004. Aceasta suma echivaleaza cu intregul PIB al Ungariei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri