"Pentru a pastra increderea in situatia financiara a statelor, deficitele bugetare din zona euro trebuie sa scada pana cel mai tarziu in 2011", a declarat Trichet pentru publicatia Bild am Sonntag.

"Atat in Europa, cat si in intreaga lume, trebuie sa tragem invataminte din criza financiara pentru a face sistemul financiar mai rezistent", a mai spus presedintele BCE, informeaza NewsIn.

Grecia, care face parte din zona euro, a fost sanctionata de agentiile de rating, din cauza dimensiunilor deficitului sau bugetar si a datoriei sale.

Scaderea ratingului asupra capacitatii de a-si rambursa imprumuturile a afectat moneda unica europeana si pietele bursiere europene la mijlocul lunii decembrie.

Oficialii de la Atena au dublat recent previziunile cu privire la deficitul public si se asteapta in prezent sa atingã 12,7% din produsul intern brut (PIB) in acest an.

Si alte tari au vazut cum li s-au adancit deficitele odata cu criza. Astfel, Berlinul trebuie sa prezinte, pana in iulie, o serie de masuri de reducere a deficitului public din 2011.