"Boardul executiv al FMI a aprobat solicitarea guvernului de a modifica criteriul de performanta privind rezervele nete internationale, asa cum sunt prevazute in programul stand-by, scazand astfel plafonul pentru finalul lunii decembrie cu circa doua miliarde dolari", a anuntat Fondul intr-un comunicat. Acest lucru va permite Ucrainei "sa foloseasca resursele existente pentru a face plati externe si nu implica noi livrari de transe de catre FMI".

Ucraina trebuia sa primeasca in noiembrie 3,4 miliarde dolari din imprumutul de 16,4 miliarde dolari, insa livrarea a fost amanata deoarece guvernul nu si-a indeplinit angajamentele privind situatia bugetara, inclusiv privind reducerile de cheltuieli.

"Fostul stat sovietic depinde de banii de la FMI pentru a se mentine pe linia de plutire si pentru a plati Rusiei pentru livrarile de gaze naturale la timp, dupa ce criza a lovit cererea de produse pe care Ucraina le exporta, precum otelul, si a afectat sectorul financiar al tarii", mai scrie Bloomberg.

Decizia FMI de a reduce plafonul Ucrainei pentru rezerve este "oarecum remarcabila", a comentat Timothy Ash, economistul-sef al Royal Bank of Scotland pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa,

Guvernul are nevoie de fonduri pentru a acoperi diferenta intre sumele platite de NAK Naftogaz Rusiei pentru gaze si pretul redus pe care compania de stat il percepe pe piata interna pentru combustibil. Rusia a oprit exporturile de gaze naturale prin Ucraina catre Europa pe 7 ianuarie 2009, pentru prima data in ultimii trei ani, provocand o criza a gazelor in mai multe state europene.

Masura de diminuare a plafonului rezervelor pentru Ucraina permite tarii sa aiba detineri de valute de minimum 12,9 miliarde dolari pentru a-si indeplini angajamentul fata de FMI, in conditiile in care, la final de noiembrie, rezervele se plasau la 27,3 miliarde dolari.