Rusia, cel mai mare producator de petrol din lume, si-a majorat productia cu 1,2% in 2009, in contextul in care noile proiecte au compensat scaderea productiei inregistrata in anul precedent, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.
Tara a extras 494,2 milioane tone petrol, sau 9,93 milioane barili/zi anul trecut, a anuntat directia CDU-TEK din cadrul Ministerului Energiei.

Producatorii de petrol din Rusia se bazeaza in principal pe zonele arctice si pe estul Siberiei pentru a compensa declinul productiei in cadrul zacamintelor imbatranite din vestul Siberiei.

In 2008, productia de petrol a Rusiei a scazut cu 0,7%, determinandu-i pe unii oficiali, printre care si directorul adjunct al companiei Lukoil, Leonid Fedun, sa sustina anul trecut ca productia a atins deja nivelul maxim.

Productia de petrol din Rusia a crescut in decembrie 2009 cu 3%, la 42,49 milioane tone, a anuntat CDU-TEK.

In ceea ce priveste exporturile de petrol, acestea sau stagnat in luna decembrie fata de aceeasi perioada din 2008, dar au avansat cu 3,3% in intregul an 2009. Rusia a exportat 246 milioane tone, aproape jumatate din productia totala, potrivit datelor oficiale.

In schimb, productia de gaze naturale a scazut cu 12,4%, la 582 miliarde de metri cubi, dupa ce criza economica mondiala a redus cererea de
combustibil in Rusia si Europa. Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale, a redus productia cu 16,1%, la 462,1 miliarde metri cubi.

Exporturile de gaz au cazut anul trecut cu 10,3%, la 167,1 miliarde metri cubi, in timp ce cererea interna din Rusia s-a restrans cu 6,6%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Europa caută spaţii frigorifice în care să îşi stocheze surplusul de alimente
Setari Cookie-uri