Intesa Sanpaolo si UniCredit, cele mai mari banci italiene, s-ar putea confrunta cu primul proces colectiv din Italia, pentru comisioanele percepute pentru produse de credit, dupa ce noua legislaþie privind intentarea de procese colective a intrat in vigoare de la 1 ianuarie, scrie Bloomberg, citat de NewsIn.
Bancilor li s-ar putea cere despagubiri de 6,25 miliarde euro in cazul in care cei 25 milioane italieni afectaþi de introducerea comisioanelor semneaza o plangere comuna pentru proces, arata site-ul asocietiei pentru protectia consumatorilor Codacons.

Organizatia a prezentat o plangere pentru comisioanele percepute de Intesa Sanpaolo unui tribunal din Torino, respectiv pentru cele incasate de UniCredit, intr-un tribunal din Roma.

Falimentul companiei Parmalat Finanziaria din 2003, care a dus la pierderea economiilor a circa 100.000 de italieni, sub forma de actiuni si obligatiuni, a dus la implementarea legislatiei pentru procese intentate in nume colectiv. Noua lege se aplica retroactiv doar pana in luna august a anului trecut, ceea ce inseamna ca investitorii de la Parmalat nu pot profita de noul cadru legal.

Bancile italiene au perceput comisioane mai mari pentru imprumuturi sau linii de credit pentru a compensa anularea unor comisioane pentru produsele overdraft, decisa de guvern incepand din iulie, a concluzionat autoritatea antitrust din Italia pe 29 decembrie 2009.

Taxele aplicate de banci sunt in unele cazuri de 15 ori mai mari decat cele inlocuite, susþine Codacons.

Asociaþia pentru protecþia consumatorilor le-a solicitat celor care detin astfel de conturi sa se inregistreze pe pagina de internet, dupa ce a prezentat procesul si a anuntat ca, daca Justitia accepta cazul, vor putea cere compensatii financiare pentru daune.

UniCredit este cea mai mare banca italiana, urmata de Intesa Sanpaolo, ambele avand sediile centrale in Milano.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Europa caută spaţii frigorifice în care să îşi stocheze surplusul de alimente
Setari Cookie-uri