Bernanke a transmis Asociatiei Economice Americane ca noile tipuri de ipoteci si acordarea de credite unor beneficiari care nu isi puteau permite sa ramburseze fondurile au fost principalele cauze ale scumpirii rapide a locuintelor, de la sfasitul anilor 1990 pana in 2006, ce a fost urmata de o scadere brusca a preturilor, care a afectat milioane de americani, relateaza Financial Times, conform NewsIn.

"Trebuie sa facem toate eforturile pentru a consolida sistemul de reglementare, pentru a preveni o repetare a crizei si pentru a limita efectele, in cazul aparitiei unei noi crize", a declarat acesta.

Daca reformele nu vor fi "adecvate", Fed ar putea fi pusa in situatia de a face fata unei noi bule a activelor utilizand numai politica monetara.

In acest an, Federal Reserve va incerca sa-si impuna opinia in ceea ce priveste reforma sistemului de reglementare, apropiata de cea a administratiei Obama, ce este amenintata in cadrul Congresului, in contextul in care unii parlamentari incearca sa reduca rolul bancii centrale in supravegherea institutiilor financiare.

Bernanke trebuie sa astepte din partea Senatului si confirmarea sa in functia de presedinte al bancii centrale pentru al doilea mandat si sa impiedice anumite masuri pe care sustinatorii Federal Reserve le considera un risc pentru independenta politicii monetare, stabilind totodata politicile necesare redresarii economiei.

Bernanke a spus ca exista putine semnale care sa indice ca nivelul redus al dobanzii cheie a dus la aparitia bulei imobiliare, o acuzatie ce a alimentat criticile la adresa bancii centrale.