Optimism in Bulgaria: Economia isi revine in primavara

Ministrul bulgar de Finante, Simeon Djankov, a declarat ca Bulgaria a atins punctul critic al crizei si ca se asteapta la o revenire in primavara acestui an.
"Am atins punctul critic din luna noiembrie si vom fi in acest stadiu pana in februarie. In primavara, vom incepe sa iesim din criza", a declarat acesta in cadrul unui interviu acordat televiziunii nationale, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Conform ministrului, deficitul bugetar limitat din 2009, cel mai mic din Uniunea Europeana, permite mentinerea impozitelor pe profiturile intreprinderilor la nivelul de 10%, cel mai mic din Europa, si atragerea investitiilor straine.

Nivelul deficitului din 2009 va fi anuntat la sfarsitul saptamanii. Bulgaria a mentinut dupa 1997 un regim de austeritate, in cadrul caruia moneda nationala, leva, a fost fixata de euro cu un curs fix si care presupune un buget echilibrat sau excedentar. Bugetul din 2010 prevede un deficit de 0,7%.

"Bulgaria va avea cele mai mici impozite din intreaga regiune si din toata Uniunea Europeana pana la finalul mandatului acestui guvern", ce expira in 2013, a asigurat Djankov.

Comparand Bulgaria cu tarile vecine, Romania, Serbia, Turcia si Grecia, ce se confrunta cu deficite bugetare importante si care risca sa fie nevoite sa majoreze impozitele, ministrul a estimat ca investitorii straini cu proiecte in regiune se vor orienta spre Bulgaria.

Djankov a mai estimat ca rata somajului va atinge 11% la finalul lui 2010.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Australia permite zborurile internaționale doar cu 50 de pasageri
Setari Cookie-uri