Numarul de someri din Germania a scazut neasteptat in luna decembrie, in contextul in care perspectivele exporturilor s-au ameliorat si cheltuielile guvernamentale au sustinut cea mai mare economie din Uniunea Europeana, relateaza Bloomberg.
Numarul persoanelor fara un loc de munca a scazut cu 3.000, la 3,423 milioane, marcand cea de-a sasea luna consecutiva de declin, a anuntat saptamana aceasta Agentia Federala a Muncii. Economistii prevedeau ca numarul va creste cu 5.000, potrivit unui sondaj Bloomberg, citat de NewsIn. Rata somajului s-a mentinut la 8,1%.

Totusi, fata de finalul lui 2008, numarul de someri din Germania a crescut in 2009 cu 155.000. Schema de somaj partial finantata de stat a salvat circa 300.000 de locuri de munca in 2009, potrivit unor estimari oficiale.

Scaderea numarului de someri din Germania, cel mai mare exportator din lume, indica o revenire a cererii mondiale, sustinuta de pachetele de stimuli. Exporturile germane au crescut in octombrie, in timp ce Comisia Europeana a anuntat pe 21 decembrie ca economia blocului european va continua sa prinda puteri in acest an, dupa ce a iesit din recesiune in al treilea trimestru din 2009.

"In contextul in care perspectivele economice se amelioreaza, comenzile cresc si cererea de forta de munca este din ce in ce mai mare, se pare ca riscurile legate de o explozie a somajului au fost evitate", a declarat Carsten Brzeski, economist in cadrul ING Groep. Numarul de someri din Germania va atinge un nivel maxim de 3,8 milioane, a estimat el.

Economia Germaniei a crescut cu 0,7% in al treilea trimestru din 2009, dupa ce a iesit din recesiune in al doilea trimestru. Biroul Federal de Statistica va publica primele estimari pentru produsul intern brut din intregul an 2009 pe 13 ianuarie.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri