"Pentru restabilirea echilibrului finantelor publice, resping solutia cresterii impozitelor (...) Solutia este de scadere a poverii cheltuielilor publice", a spus seful de stat francez, Nicolas Sarkozy (foto), care a adaugat ca pana la finalul lunii ianuarie va avea loc o conferinta nationala privind deficitului.

"Va trebui sa cheltuim mai putin, dar mai eficient. (...) Nu exista alta cale", a mai spus Sarkozy. Potrivit acestuia, cheltuielile publice reprezinta "jumatate" din bogatia produsa in Franta intr-un an, scrie NewsIn.

"Nu pot sa accept ca o mare parte din bogatia pe care o cream in fiecare an este folosita pentru finantarea cheltuielilor publice", a mai spus Sarkozy, care a precizat ca neinlocuirea unui functionar din doi a dus la reducerea a 100.000 de posturi bugetare in doi ani si jumatate.

Datoria publica a Frantei ar urma sa urce in 2010 la 84% din produsul intern brut (PIB). Deficitul bugetului consolidat (care cuprinde deficitul bugetului de stat, deficitele bugetelor locale si cel al asigurarilor sociale) ar urma sa fie de 8,5% din PIB.