Comisia Europeana a decis sa dea in judecata tarile UE care au respins in decembrie cresterea automata a salariilor brute cu 3,7% prevazuta pentru acest an in cazul a 50.000 functionari ai institutiilor europene, motivand contextul economic dificil ce a impus reducerea salariilor functionarilor.

Presedintele CE, José Manuel Barroso (foto), si echipa sa de 26 de comisari europeni au considerat decizia ilegala si au decis deschiderea unui proces la Curtea Europeana de Justitie (CEJ), unde luarea unei decizii dureaza in medie 16 luni, potrivit NewsIn.

Afacerea este delicata, deoarece comisarii europeni si judecatorii CEJ - care sunt functionarii cei mai bine platiti din UE, cu salarii lunare de baza de circa 17.000 euro - sunt primii interesati de cresterea salariala. Salariile brute in institutiile europene pornesc de la 2.550 euro pe luna, carora li se adauga diverse alocatii.

Cresterea salariala anuala, propusa de CE, este reglementata prin legislatie, cel putin pana in 2012. Consiliul celor 27 de tari UE a decis in decembrie impartirea in doua a cresterii prevazute, limitand-o la 1,85% pentru functionari si persoanele angajate cu contract.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Romania si Bulgaria nu sunt respenabile de problemele integrarii UE