Polonia a colectat 3 miliarde euro, in cadrul celei mai mari oferte publice de eurobonduri din ultimii patru ani, in contextul in care incearca sa finanteze deficitul bugetar din ce in ce mai mare, a declarat un bancher implicat in afacere.

Obligatiunile au scadenta de 15 ani, cea mai lunga dupa o emisiune din 2007, si ofera un randament situat cu 1,48 puncte procentuale peste media dobanzilor interbancare, a declarat bancherul, citat de Bloomberg, potrivit agentiei NewsIn.

Dobanda interbancara pe 15 ani, o referinta pentru acest tip de obligatiuni, a fost luni de 3,9% pe an, ceea ce face ca randamentul obligatiunilor sa fie in jur de 5,4%. Spre comparatie, randamentul eurobondurilor emise de Polonia cu scadenta in 2022 a fost de 4,78%.

Polonia, singura tara din Uniunea Europeana care a evitat recesiunea anul trecut, are nevoie de fonduri pentru a finanta deficitul bugetar, in contextul in care veniturile din taxe scad, iar guvernul nu vrea sa scada cheltuielile pentru infrastructura.

Deficitul bugetar este estimat la 7,5% din produsul intern brut (PIB) in acest an, cel mai mare nivel din ultimii 15 ani, potrivit Comisiei Europene.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
A patra banca listata pe Bursa de Valori Bucuresti?