Administratia Obama pregateste o masura ce vizeaza institutiile financiare si are scopul sa limiteze deficitul bugetar al SUA, prin crearea unei taxe asupra bancilor, in conditiile in care marile banci americane sunt pe cale sa publice profituri record pentru 2009.
Astfel, urmatorul buget de stat, care va fi prezentat in februarie, ar putea contine o noua taxa, respectiv un comision perceput de la banci. Aceasta solutie, care inca nu a fost finalizata, ar fi totusi preferata ideii unei taxe asupra bonusurilor ori uneia asupra tranzactiilor financiare, informeaza NewsIn.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Robert Gibbs, a declarat luni ca presedintele Barack Obama ar dori includerea in urmatorul buget a unei propuneri specifice prin care sa fie rambursate complet contribuabililor americani fondurile publice folosite pentru sustinerea bancilor. "Este obiectivul presedintelui", a spus Gibbs.

Din toamna 2008, mai mult de 240 miliarde dolari au fost acordate pentru stabilizarea sistemului financiar din SUA. Politica Rezervei Federale, constand in rate scazute ale dobanzii cheie si programe de sustinere, care a dus la cumpararea unor active de miliarde dolari, a fost favorabila bancilor.

De exemplu, Goldman Sachs ar urma sa anunte un profit de 12 miliarde dolari pentru exercitiul financiar 2009. Bonusul mediu pe angajat al acestei banci ar ajunge la 595.000 dolari.

Procurorul New York-ului, Andrew Cuomo, a cerut luni informatii despre remuneratiile acordate in 2009 de catre opt mari banci care au primit fonduri publice. Cuomo vrea sa verifice ca nu au avut loc fraude si ca bonusurile au fost prezentate corect opiniei publice si actionarilor. "Wall Street-ul nu intelege intotdeauna situatia", a precizat Gibbs.

In mod contrar Frantei si Marii Britanii, care au decis sa impuna bancilor un impozit suplimentar asupra bonusurilor acordate bancherilor in acest an, Washington-ul a parut pana in prezent ca bate in retragere.

Puterea lui Obama este limitata in ce priveste entitatile private, a recunoscut seful de cabinet al presedintelui american, Rahm Emanuel. In prezent, cele mai multe banci importante au rambursat deja ajutoarele de stat primite si, prin urmare, sunt eliberate de restrictiile asupra salariilor impuse de guvern.

El a subliniat ca "obiectivul privind ajutor acordat bancilor era ca ele sa dea la randul lor imprumuturi, iar nu sa readuca bonusurile la nivelul celor din 2007".

Miercuri, 13 ianuarie, o noua comisie de ancheta asupra crizei financiare va incepe audierile publice. Sefii celor mai mari banci vor trebui sa ofere informatii in acest domeniu. Audierile au ca scop explicarea faptelor care au dus la criza. Un raport detaliat ar urma sa fie publicat in decembrie 2010.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri