Statele Unite au depasit anul trecut Rusia dupa volumul de gaze naturale extrase, devenind cel mai mare producator mondial, dupa ce au exploatat resurse neconventionale, in timp ce nivelul cererii din Rusia a scazut, fiind afectat de declinul economic.
Productia Statelor Unite a crescut cu 3,9% in perioada ianuarie-octombrie, la 519 miliarde metri cubi, potrivit ultimelor date ale Departamentului american al Energiei, informeaza NewsIn.

In acelasi timp, productia Rusiei, din care circa patru cincimi provine de la grupul Gazprom, a scazut cu 17% in perioada analizata, la 462 miliarde metri cubi.

"Nivelul redus al intreruperilor provocate de uragane si cresterea semnificativa a productiei in campurile continentale au contribuit la cresterea productiei interne", a anuntat agentia americana pentru informatii privind energia (EIA), din Departamentul Energiei.

Rusia a depasit Statele Unite in ceea ce priveste productia de gaze naturale in 2002, cand a extras 539 miliarde metri cubi, fata de productia americana, de 536 miliarde metri cubi.

Rusia, ce detine cele mai mari rezerve din lume si acopera un sfert din piata europeana, a fost cel mai mare producator de gaze naturale in perioada 1986-1996 si din nou in 1999, la un an dupa ce guvernul a depreciat rubla.

EIA a anuntat ca, in intregul an 2009, productia de gaze naturale a crescut probabil cu 3,7%, la 624 miliarde metri cubi. Datele pentru luna noiembrie urmeaza sa fie publicate pe 29 ianuarie.

In acelasi timp, productia Rusiei din intregul an 2009 a scazut cu 12%, la 582 miliarde metri cubi.

Cererea de gaze din Rusia, cel mai mare consumator dupa Statele Unite, s-a comprimat anul trecut, odata cu economia. Premierul Vladimir

Putin a declarat pe 30 decembrie ca produsul intern brut a scazut cu 8,5% in 2009, cel mai abrupt declin de la prabusirea Uniunii Sovietice, in 1991.

Rusia, ce a inregistrat in ultimii ani o crestere economica puternica, de 5,6% in 2008, 8,1% in 2007 si 7,7% in 2006, a fost grav afectata de criza economica mondiala, in special din cauza ieftinirii hidrocarburilor, ce reprezinta 60% din exporturile tarii.

Productia industriala a scazut cu circa 11,5%, potrivit datelor furnizate de ministerul rus al Economiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri