"Nu vom varsa niciun ban mai mult decat este necesar", a declarat directorul general al RBS, Stephen Hester (foto), in timpul unei audieri in fata comisiei de finante a Parlamentului britanic, dar a refuzat sa prezinte vreo estimare despre bonusurile care ar putea fi acordate de RBS in acest an. Suma exacta va fi publicata la finalul lunii februarie, a precizat el.

"Este datoria mea sa apar interesul actionarilor si sa ofer cel mai mic volum al primelor pe care grupul si-l poate permite pentru a motiva salariatii", a spus Hester.

Totodata, directorul RBS a explicat ca banca este "prizoniera pietei" si nu poate sa-si priveze complet angajatii merituosi de primele exceptionale, deoarece risca sa-i vada plecand la bancile concurente, informeaza NewsIn.

Politica bonusurilor a suscitat numeroase polemici in Marea Britanie, unde bancile, cu precadere cele americane Goldman Sachs si JPMorgan, par mai degraba dispuse sa achite taxa de 50% pe totalul bonusurilor - masura ce a fost anuntata in decembrie de guvern - decat sa reduca sumele consacrate acestora.

RBS este detinuta in proportie de 70% de statul britanic din toamna 2008, insa participatia va urca la 84% odata cu aderarea bancii la schema guvernamentala de protectie impotriva activelor bancare toxice.

Hester a adaugat ca restructurarea RBS, care are loc ca urmare a salvarii bancii britanice de catre stat, se va derula mai rapid decat calendarul prevazut, si a confirmat sa statul va incepe sa-si vanda participatia la capitalul grupului in urmatorii 3-4 ani.

RBS este prezenta pe piata romaneasca printr-o sucursala.