Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 1%, in contextul in care incearca sa retraga o parte din stimulii introdusi in piete, protejand, totodata, revenirea fragila a economiei, relateaza Bloomberg.
Analistii anticipau decizia si se asteapta, de altfel, ca BCE sa majoreze principalul instrument de politica monetara la 1,5% abia spre sfarsitul acestui an, arata un sondaj realizat de Bloomberg, citat de NewsIn.

Eforturile BCE a de a redresa economia sunt ingreunate de cresterea somajului si de temerile legate de problemele fiscale din Grecia, ce s-ar putea extinde in zona euro.

"Trebuie sa actioneze cu prudenta", a declarat Ken Wattret, economist in cadrul BNP Paribas SA. "Ultimul lucru pe care il vrem este ca banca centrala sa impiedice procesul de revenire la un stadiu incipient, pentru ca va fi prea dificil sa regaseasca impulsul actual", a adaugat el.

Presedintele BCE: Iesirea unei tari din zona euro este o "ipoteza absurda"

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a calificat, joi, drept o "ipoteza absurda" iesirea ori excluderea unei tari din zona euro, problema ce a aparut in atentie in prezent ca urmare a crizei bugetare din Grecia, potrivit AFP.

"Nu comentez ipoteze absurde", a raspuns Trichet, in timpul obisnuitei conferinte de presa de dupa sedinta BCE, la intrebarea unui ziarist despre posibilitatea de iesire sau de excludere din zona euro a Greciei ori a altor tari care ar trece prin grave dificultati bugetare.

Atena este pe cale sa finalizeze un program de stabilitate si crestere pe trei ani, pe care il va prezenta vineri Uniunii Europene. Planul prevede readucerea deficitului public de la 12,7% din produsul intern brut (PIB) in 2009, la 2% din PIB in 2013, in limita de 3% a pactului de stabilitate si crestere.

Trichet a subliniat ca BCE va continua sa urmareasca cu atentie deciziile luate de Grecia pentru insanatosirea finantelor publice.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri