Ministrul grec de finante, George Papaconstantinou, a declarat ca este dificil sa convinga investitorii in ceea ce priveste stabilitatea sistemului financiar in acest moment, relateaza Bloomberg.

"Este foarte dificil sa convingem in primul rand pietele, din moment ce sunt descurajate de rapoartele negative pe care le vedem. Oamenii nu stiu exact ce vom face si va trebui sa le dam asigurari", a declarat Papaconstantinou.

Randamentele titlurilor de stat din Grecia sunt in continuare aproape de nivelul din decembrie, in contextul in care guvernul incearca sa convinga investitorii ca poate reduce deficitul bugetar, ce a ajuns anul trecut la 12,7% din PIB, de patru ori peste limita impusa de Uniunea Europeana, de 3% din produsul intern brut (PIB).

Agentia de evaluare financiara Moody’s a estimat miercuri ca economia elena se poate confrunta cu o "moarte lenta", in contextul in care dirijeaza veniturile catre plata datoriilor.

Ingrijorarile legate de starea economiei Greciei au determinat marile agentii de evaluare financiara, Fitch, Moody’s si Standard & Poor’s sa coboare ratingul tarii in decembrie si au starnit temeri investitorilor privind o posibila intrare in incapacitate de plata.

Papaconstantinou a declarat ca datoria Greciei va atinge un nivel maxim de 120% din PIB anul viitor si "va incepe sa scada dupa aceea". Guvernul va prezenta vineri Comisiei Europene un pland e stabilitate, ce cuprinde anumite reduceri de cheltuieli, a mai spus ministrul. Cabinetul s-a reunit in aceasta dimineata pentru a aproba planul, potrivit NewsIn.

Ministrul de finante a atras atentia ca Grecia trebuie sa ofere statistici mai fiabile, dupa ce UE a anuntat pe 12 ianuarie ca datele oferite de aceasta tara contin "nereguli serioase".

"Cel mai dificil lucru pentru mine este de a convinge oamenii ca datele prezentate sunt corecte. Daca nu au incredere in date, nu au incredere nici in politici", a spus Papaconstantinou.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Lista cu evazionistii greci mascheaza esecul colectarii taxelor