James Cameron si pelicula sa science-fiction "Avatar" s-au impus, duminica noapte, ca marii invingatori ai celei de-a 67-a editie a Globurilor de Aur, in vreme ce alte productii, ca "In the air" si "Precious" au fost marii perdanti, relateaza AFP.
James Cameron a fost distins cu trofeul pentru cel mai bun regizor, iar "Avatar" a fost ales cel mai bun film dramatic, scrie NewsIn.

Seara Globurilor de Aur a fost un prilej de lansare a apelului pentru ajutorarea victimelor seismului din Haiti, prin vocea actritei Nicole Kidman.

Globurile de Aur, decernate de Asociatia Presei Straine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association), sunt considerate cele mai importante distinctii ale industriei de film din SUA dupa Oscaruri, care vor fi decernate anul acesta pe 7 martie.

"Ceea ce facem noi este sa fabricam divertisment pentru marele public, asta este semnificatia Globurilor de Aur", a declarat regizorul James Cameron la ceremonia care a reunit marile vedete ale Hollywood-ului.

"Avatar", care a adus deja 1,6 miliarde de dolari din incasari, apropiindu-se de recordul tuturor timpurilor detinut de "Titanic", a avut adversari redutabili, ca "In the air", al lui Jason Reitman, copilul alintat al criticii americane, cu sase nominalizari la principalele categorii, dar care nu a castigat decat premiul pentru cel mai bun scenariu. "Precious" de Lee Daniels, multiplu laureat la Festivalul de la Sundance, Mecca cinema-ului independent american, a trebuit sa se multumeasca cu premiul pentru cea mai buna actrita in rol secundar.

Presa straina hollywoodiana a confirmat un an bun pentru Meryl Streep, care a fost distinsa cu premiul pentru cea mai buna actrita intr-un rol de comedie, "Julie & Julia" aducandu-i cel de-al saptelea Glob din cariera, si pentru Sandra Bullock, desemnata cea mai buna actrita intr-un rol de drama, "The Blind Side".

Jeff Bridges a fost desemnat cel mai bun actor intr-o drama, pentru rolul din "Crazy Heart", iar Robert Downey Junior cel mai bun actor de comedie, pentru interpretarea din "Sherlock Holmes".

Cel mai bun interpret al unui rol secundar a fost ales Christph Waltz, pentru rolul soldatului nazist din "Inglorious Basterds", de altfel singura distinctie obtinuta de filmul lui Quentin Tarantino.

Ultima productie a studiourilor Pixar, "La-haut", a fost desemnata cel mai bun film de animatie, cea mai buna comedie fiind "Very Bad Trip".

Trofeul special pentru intreaga cariera i-a fost acordat lui Martin Scorsese, care a primit distinctia Cecil B. DeMille in aplauzele salii.

Aflate la editia cu numarul 67, Globurile de Aur sunt considerate un adevarat barometru al Oscarurilor, 67,4 la suta dintre peliculele premiate castigand, ulterior, si distinctia acordata de Academia Americana de Film pentru cel mai bun film. In ultimii cinci ani, insa, aceasta "regula" a fost respecta doar de "Slumdog Millionaire", care a fost premiata atat cu Globul de Aur, cat si cu Oscarul pentru cea mai buna pelicula.

Prima ceremonie de decernare a premiilor Asociatiei Presei Straine de la Hollywood a avut loc in anul 1944. Filmul castigator de atunci la cinci categorii ("Cel mai bun film", "Cel mai bun actor", "Cea mai buna actrita", "Cel mai bun actor in rol secundar" si "Cea mai buna actrita in rol secundar"), "The Song of Bernadette", a primit ca semn de apreciere diplome. Conceptul de Globul de Aur a aparut in 1946, la initiativa presedintelui de atunci al asociatiei, Marina Cisternas, care a venit cu ideea statuetei cu un "glob de aur" inconjurat de o pelicula de film, forma in care se gaseste si in prezent.





Asociatia Presei Straine de la Hollywood (Hollywood Foreign Press Association) a luat fiinta in 1943 si era formata din opt jurnalisti. Astazi, membrii asociatiei reprezinta publicatii din 55 de tari din Europa, Asia, Australia si America Latina, care insumeaza peste 250 de milioane de cititori.

Intre revistele si ziarele care voteaza laureatii Globurilor de Aur se numara Le Figaro din Franta, cotidianul britanic Daily Telegraph, L'Espresso din Italia, Vogue din Germania, cotidianul chinez China Times si revista araba Kul Al Osra. Numarul membrilor creste in fiecare an cu maximum cinci jurnalisti.

In fiecare an, membrii asociatiei vizioneaza peste 300 de filme si participa la festivaluri de profil pentru a descoperi noi filme interesante si inovatoare.

Globurile de Aur
sunt considerate a doua categorie de premii, ca importanta, acordate in cinematografie, dupa Oscaruri, pe care le preced, cronologic.

Sursa foto: goldenglobes.org

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri