Criza globala a creditului s-a incheiat, Europa de Est si Rusia fiind cel mai puternic afectate, a anuntat luni agentia de rating Coface, care se asteapta la o redresare fragila a sistemului financiar in 2010 in tarile dezvoltate, potrivit AFP.
Criza financiara, care a durat doi ani, "a fost cea mai violenta din ultimii 60 de ani: diferentele de crestere economica mondiala de la inceputul pana la sfarsitul crizei a fost de 6,1 puncte, cu puternice disparitati geografice, Europa de Est si Rusia fiind cel mai puternic afectate, cu 10,2 puncte si 16,2 puncte", a precizat Coface intr-un comunicat.

Restantele la plati, care crescusera cu 19% in primul semestru din 2009, au scazut cu 40% in cel de-al doilea, informeaza NewsIn.

Economia mondiala va creste cu 2,7% in 2010

Totodata, Coface a imbunatatit perspectivele de rating pentru 20 de tari pe care le monitorizeaza. Dupa ce a recurs la numeroase valuri de scadere a ratingurilor de-a lungul crizei, Coface a imbunatatit perspectivele pentru calificativele celor mai multe dintre tarile industrializate, se mai arata in comunicat.

Ratingul A2 al SUA nu mai este plasat sub supraveghere negativa, in timp ce Canada, Franta, Germania, Belgia, Norvegia, Japonia si Australia isi pastreaza ratingul A2, cu perspectiva pozitiva.

In schimb, Marea Britanie, Italia, Portugalia, Irlanda, Grecia si Spania raman cu rating A3. Grecia este, totodata, pusa sub supraveghere negativa.

"Daca finalul crizei de credit se confirma, redresarea din 2010 este supusa riscului in tarile industrializate, deoarece bulele inca ameninta", a avertizat Coface, care considera ca "bula datoriilor publice este cea mai periculoasa".

Coface mizeaza in scenariu pe o usoara redresare, fara posibilitatea unei noi caderi, si ia in calcul o crestere mondiala de 2,7% in 2010 (1,4% pentru tarile industrializate si 5,3% in cele emergente).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri