Revenirea cererii private si a pietei muncii sunt conditii prealabile pentru retragerea masurilor de sustinere a economiei, insa calendarul de retragere a acestor masuri este diferit de la tara la tara, potrivit oficialului.

"Revenirea este apatica in tarile dezvoltate", a afirmat Strauss-Kahn (foto). "Este nevoie de prudenta, caci revenirea este fragila", a completat el, informeaza NewsIn.

Directorul FMI a folosit in argumentatia sa experienta Japoniei, care a suferit o criza financiara de la finalul anilor '90, subliniind ca aceasta demonstreaza ca revenirea economiei nu se produce decat dupa ce companiile si bancile isi curata bilanturile. El a apreciat ca, pe plan mondial, o mare parte a activelor depreciate nu a fost inca dezvaluita.

Potrivit directorului FMI, principala prioritate a multor state va deveni in curand contracararea indatorarii publice, la care acestea au recurs in perioada crizei.

De asemenea, directorul pentru Europa al FMI, Marek Belka, a estimat, intr-o nota postata pe blogul sau, ca masurile bugetare si monetare luate pentru a scoate statele europene din criza trebuie inca mentinute, pentru ca economia ramane intr-o situatie fragila.

"Nu mai suntem pe marginea prapastiei, ca in 2009, aproape toate economiile europene ies acum din recesiune. Dar nu este sigur ca am revenit pe un teritoriu stabil", a apreciat Belka.