Cea mai mare tranzactie din sectorul analizat este deal-ul de 41 de miliarde de dolari dintre Exxon, cel mai mare grup petrolier din SUA, si XTO Energy.

Mariajul Suncor/Petro-Canada ocupa locul doi in clasamentul intocmit de Ernst&Yiung. Practic, Suncor Energy Inc, al doilea mare producator de titei din nisipuri petrolifere la nivel global, a cumparat Petro Canada pentru a castiga active in Marea Nordului.

Volumul de tranzactii a fost mai ridicat in al doilea semestru, pe fondul tendintei de revenire a pretului petrolului si a imbunatatirii pietelor de capital, directie care se va pastra si in 2010, releva raportul citat.

Pe segmentul upstream (explorare si productie), volumul de tranzactii a crescut cu o treime in 2009 la 149 miliarde de dolari, insa mai mult de 40% din valoare a provenit din doua tranzactii gigant: preluarea XTO Energy, realizata de gigantul Exxon, si achizitia de catre Suncor Energy a companiei PetroCanada.

Achizitiile companiilor nationale, detinute de Stat – cum ar fi preluarea producatorului elvetian Addax de catre China Petroleum si Chemical Corp – au reprezentat in jur de 10% din totalul M&A-ului din petrol si gaze.

Atat volumul, cat si valoarea deal-urilor din sectoarele din marketing si rafinare s-au erodat anul trecut, cand companiile de profil au inregistrat pierderi, in ciuda revenirii inregistrate de cotatia petrolului. Numarul tranzactiilor pe aceste segmente a scazut cu 30%, la 153, iar valoarea totala a deal-urilor s-a comprimat cu 5%, la 38 miliarde de dolari.

Putin peste 50% din tranzactiile anuntate in 2009 in sectorul upstream au fost incheiate in America de Nord, in scadere fata de proportia de 80%, cat era in cu un an inainte. Daca activitatea de M&A in petrol si gaze a fost mai consistenta in Canada, tranzactiile din Statele Unite au inregistrat o comprimare de 42% in volum, ceea ce demonstreaza, potrivit Ernst&Young, provocarile pe termen scurt ale pietei de gaze naturale din America de Nord.

Raportul Ernst&Young arata ca in 2010 vor fi foarte multe oportunitati de achizitii in sectorul de rafinare, in special in America de Nord si Europa.

Top tranzactii petrol si gaze/2009
Loc Cumparator Vanzator
Valoare (mld.$)
1.) Exxon Mobil XTO Energy 40,9
2.) Suncor Energy Petro-Canada 20,6
3.) CPC; Sinopec Addax Petroleum 9
4.) Denbury Resources Encore Acquisition Co 4,4
5.) KNOC Harvest Energy Trust 4,1
6.) Gazprom Eni SpA; Gazprom Neft 4,1
7.) CNPC; KazMunaiGas Central Asia Petroleum; Mangistaumunaigas 3,3
8.) Petrobank Energy & Resources TriStar Oil and Gas Ltd 2,54
9.) AFK Sistema Ural-Invest LLC
Agidel-Invest LLC
Inzer-Invest LLC
Yuryuzan-Invest LLC
2,5
10.) Centrica Venture Production 1,74


Sursa: Ernst&Young