Desi nu reprezinta scenariile principale luate in calcul de Fitch, o recesiune in forma de 'W' sau chiar o stagnare in pietele emergente ar putea afecta titlurile de imprumut emise de companii, scrie NewsIn.

Actualele estimari reflecta o revenire lenta, insa reala in 2010 si o accelerare a acestui proces in 2011. Fragilitatea acestei reveniri este indicata de faptul ca, in prezent, 43% dintre emitentii din pietele emergente evaluati de Fitch au fie o perspectiva de rating negativa, fie sunt plasati sub supraveghere cu perspectiva negativa.

Raportul special intocmit de Fitch pentru perspectivele pietelor emergente din EMEA in 2010, publicat pe 16 decembrie, a rezumat perspectivele ratingurilor din regiune. Agentia considera ca ratingurile vor inregistra o stabilizare. Cu toate acestea, avand in vedere nesiguranta legata de sustenabilitatea revenirii economice, agentia subliniaza ca tendinta negativa a ratingurilor se va mentine sau se va accentua, in cazul in care regiunea va inregistra o revenire slaba, fara o ameliorare a generarii de capital.