China si-a depasit propria previziune de crestere economica in 2009, datorita unei reveniri puternice in al patrulea trimestru, ceea ce ar putea duce la o inasprire fiscala in acest an, China continuandu-se eforturile de a depasi Japonia si de a deveni a doua economie mondiala, scrie Boursorama.
Produsul intern brut (PIB) al Chinei a avansat in al patrulea trimestru din 2009 cu 10,7% comparativ cu aceeasi perioada din 2008, usor sub asteptari, insa cu mult peste ritmul din al treilea trimestru, de 9,1%. Economistii anticipau, in medie, o crestere de 10,9%, potrivit NewsIn.

Ritmul de crestere, cel mai rapid din ultimii doi ani, i-a determinat in noiembrie pe observatori sa anticipeze o majorare a dobanzii cheie din China in urmatoarele luni, dupa o serie de masuri prevenire a supraincalzirii economiei.

"Ritmul de crestere de la o luna la alta este foarte puternic. Cred ca probabilitatea unei majorari a ratei dobanzii in primul trimestru a crescut", a declarat Xing Ziqiang, economist in cadrul CICC.

In 2009, economia Chinei a crescut cu 8,7%, dupa o crestere de 9,6% in 2008. Cifra din 2009 depaseste semnificativ obiectivul guvernamental, stabilit initial la 8%, nivel considerat necesar pentru crearea de locuri de munca si pentru mentinerea stabilitatii sociale.

Aceasta buna performanta economica a sustinut increderea pietelor financiare si a consumatorilor, asigurand, de asemenea, o extindere a bunastarii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri