Produsul intern brut (PIB) al Chinei a avansat in al patrulea trimestru din 2009 cu 10,7% comparativ cu aceeasi perioada din 2008, usor sub asteptari, insa cu mult peste ritmul din al treilea trimestru, de 9,1%. Economistii anticipau, in medie, o crestere de 10,9%, potrivit NewsIn.

Ritmul de crestere, cel mai rapid din ultimii doi ani, i-a determinat in noiembrie pe observatori sa anticipeze o majorare a dobanzii cheie din China in urmatoarele luni, dupa o serie de masuri prevenire a supraincalzirii economiei.

"Ritmul de crestere de la o luna la alta este foarte puternic. Cred ca probabilitatea unei majorari a ratei dobanzii in primul trimestru a crescut", a declarat Xing Ziqiang, economist in cadrul CICC.

In 2009, economia Chinei a crescut cu 8,7%, dupa o crestere de 9,6% in 2008. Cifra din 2009 depaseste semnificativ obiectivul guvernamental, stabilit initial la 8%, nivel considerat necesar pentru crearea de locuri de munca si pentru mentinerea stabilitatii sociale.

Aceasta buna performanta economica a sustinut increderea pietelor financiare si a consumatorilor, asigurand, de asemenea, o extindere a bunastarii.