Ungaria va semna cu Rusia acordul de construire a South Stream

Vicepremierul rus Iuri Zubkov se va afla la 29 ianuarie in Ungaria pentru semnarea acordului privind infiintarea unei companii mixte in vederea construirii tronsonului unguresc al South Stream, relateaza RIA Novosti.
"Un acord privind infiintarea unei companii mixte care vizeaza studierea, finantarea si construirea tronsonului ungar va fi semnat in cadrul vizitei lui Zubkov in Ungaria", a declarat purtatorul de cuvant al vicepremierului rus. El a adaugat ca este prevazuta si convocarea unei reuniuni a comisiei interguvernamentale ruso-ungare.

In februarie 2008, Moscova si Budapesta au semnat un acord interguvernamental prin care Ungaria se asociaza proiectului South Stream, potrivit NewsIn.

Gazoductul South Stream este considerat un concurent pentru proiectul Nabucco, sustinut de Uniunea Europeana si destinat sa aduca gaz de la Marea Caspica ocolind Rusia, pentru a diminua dependenta europeana de gazul rusesc. Cinci tari - Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia si Slovenia - deja s-au alaturat proiectului South Stream, un gazoduct a carui demarare oficiala este prevazuta in 2013, conducta urmand sa aiba o capacitate ce ar putea atinge 63 de miliarde de metri cubi pe an.

Proiectul South Stream, care presupune costuri de constructie de circa 15 miliarde euro, prevede transportul anual a 31 miliarde metri cubi de gaz - cu posibilitatea cresterii capacitatii la 63 miliarde metri cubi ulterior - din Asia Centrala catre Europa, evitand Ucraina, cu care Moscova a avut deja mai multe conflicte legate de tranzitul gazului rusesc catre principale piete europene. Conducta South Stream va avea o lungime de 900 kilometri, iar primele livrari ar trebui sa inceapa in 2015, desi initial era vorba de 2013. South Stream va fi alimentat cu gaz din Rusia, Asia Centrala si Kazahstan, potrivit Moscovei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri