Presedintele american, Barack Obama, a anuntat o serie de masuri ce vizeaza limitarea activitatilor marilor banci, cu scopul de a restrange nivelul riscurilor asumate si de a evita repetarea scenariului ce a dus la criza financiara mondiala.
Regulile propuse au ca obiectiv limitarea riscurilor asumate de banci in goana dupa profituri cat mai mari.

Anuntul facut de presedinte a dus la deprecierea titlurilor marilor institutii financiar-bancare si la scaderea indicilor bursieri la nivel mondial.

Obama mai vrea sa limiteze dimensiunile bancilor, pentru ca acestea sa nu devina atat de mari incat sa ameninte economia americana in cazul unui faliment, scrie NewsIn.

"Contribuabilii americani nu vor mai fi niciodata obligati sa sustina bancile care sunt prea mari pentru a se prabusi", a precizat Obama in cadrul discursului.

El a avertizat ca nu va lasa marile institutii de pe Wall Street sa saboteze reformele planificate. "Daca vor o lupta, este o lupta pe care sunt gata sa o port", a adaugat Obama.

Mecanismul prezentat de Obama vizeaza limitarea severa a "tranzactiilor cu fonduri proprii" (operatiuni realizate de banci cu propriile fonduri, in propriul interes), interzicerea detinerii de fonduri de hedging (pentru acoperirea riscurilor) si a fondurilor de investitii de catre bancile comerciale, precum si stabilirea unor noi limite in ceea ce priveste angajamentele fata de bancile "prea mari pentru a se prabusi", relateaza Les Echos.

"Bancile nu vor mai fi autorizate sa detina, sa sponsorizeze sau sa investeasca in fonduri de hedging si in fonduri private sau sa realizeze operatiuni de tranzactionare cu fonduri proprii pentru profit, fara legatura cu serviciile catre clienti", a declarat Obama, dupa o reuniune cu Paul Volcker, consilierul sau pentru reconstructia economica, si cu vicepresedintele Joe Biden.

Noile reguli, numite "regulile Volcker", vizeaza acoperirea lacunelor din sistemul de reglementare, ce au permis bancilor sa-si asume riscuri exagerate, amenintand sectorul financiar.

Planul prezentat de Obama, ale carui detalii nu au fost inca stabilite si care are nevoie de aprobarea Congresului, este considerat benefic de unii analisti. "Este in directia cea buna", a declarat Henry Kaufman, presedintele Henry Kaufman & Co, citat de Business Week.

Pericolul este ca activitatile riscante sa migreze pur si simplu catre institutiile financiare non-bancare, riscurile fiind astfel mentinute in ansamblul sistemului. Bancile ar putea, de asemenea, sa compenseze pierderea profiturilor din tranzactiile cu fonduri proprii prin acordarea mai multor credite riscante, precum cele catre dezvoltatorii imobiliari, a declarat Martin Baily, fost economist la Casa Alba.

Vicepresedintele departamentului de cercetare din cadrul Kauffman Foundation, Robert Litan, a tras, insa, un semnal de alarma. "Atentie la consecintele nedorite! Acestea ar putea avea efecte negative asupra riscurilor asumate", a spus Litan.

Citeste aici despre optimismul lui Obama in legatura cu perspectivele economiei americane.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri