Potrivit raportului, oficialii CE considera ca dezechilibrele tot mai severe ar putea genera riscuri care sa ameninte moneda euro, scrie Mediafax.

"Dezechilibrele slabesc increderea in euro si pun in pericol coeziunea uniunii monetare", se spune in document, care va fi prezentat ministrilor de Finante ai statelor din zona euro, potrivit Der Spiegel.

In continuare, raportul aflat inca in lucru subliniaza diferenta de competitivitate dintre statele zonei euro drept un factor care ameninta intregul grup de tari.

Juergen Stark, membru in boardul executiv al Bancii Centrale Europene, a declarat intr-un interviu publicat sambata ca state precum Grecia, care se lupta cu deficite uriase, trebuie de asemenea sa-si reformeze economia pentru a-si spori competitivitatea.

"State precum Grecia trebuie nu numai sa-si aduca deficitele sub control, ci si sa aplice o reorientare fundamentala a politicii economice", a aratat el intr-un interviu acordat ziarului Die Welt am Sonntag.

Raportul CE obtinut de Der Spiegel arata ca expertii sunt ingrijorati in special de situatia Spaniei, Greciei si Irlandei, deoarece au acumulat in trecut deficite de cont curent ridicate, finantandu-se prin credite ieftine.

"Combinatia dintre scaderea competitivitatii si acumularea excesiva de datorii de stat este alarmanta", se spune in document.