"Ne asteptam sa fie nevoie de deprecieri masive de active in urmatoarele 12 luni", a declarat co-presedintele institutiei, Helmut Ettl, citat de Bloomberg. El a adaugat ca bancile austriece vor trebui sa isi majoreze rezervele de capital, informeaza NewsIn.

Erste Bank Group AG si Raiffeisen International Holding AG se numara printre bancile austriece care si-au extins activitatea in Europa de Est in ultimii zece ani. Criza financiara mondiala a afectat, insa, grav aceasta regiune, multe persoane aflandu-se in prezent in incapacitatea de a-si mai plati creditele contractate.

"Erste Group inca pare sa fie subcapitalizat", a spus Thomas Stoegner, analist la Sal. Oppenheim Jr. & Cie, adaugand ca Raiffeisen va continua sa se confrunte in acest an cu "o crestere a creditelor neperformante, costuri de risc ridicate si un avans lent al veniturilor".

Banca centrala a Austriei a anuntat pe 14 decembrie 2009 ca testul de stres efectuat a aratat ca bancile ar putea afisa deprecieri de active de 10 miliarde euro in urmatorii doi ani. Testul lua in calcul un nivel al creditelor neperformante de 8% in Austria si 16% in Europa de Est.

Austria a alocat 15 miliarde euro intr-un fond pentru creditorii cu probleme, ca raspuns la criza financiara, si a prevazut 75 miliarde euro pentru o casa de compensatii destinata stimularii lichiditatii prin garantarea obligatiunilor bancare.

Guvernul austriac a preluat doua institutii de creditare din noiembrie 2008, Kommunalkredit Austria AG si Hypo Alpe-Adria Bank International AG.

"In prezent, nu ne asteptam la noi preluari de catre stat", a mai spus Ettl si a adaugat ca arbitrul se asteapta ca Oesterreichische Volksbanken AG, a patra banca din Austria, sa isi gaseasca un partener de investitii.