Exporturile au avansat in decembrie cu 12,1% fata de aceeasi perioada din 2008, a anuntat ministrul de finante. Cresterea a depasit estimarile analistilor, ce prevedeau un avans de 7,6%, informeaza NewsIn.

Producatorii japonezi, de la Honda Motor Co. la Fuji Xerox Co beneficiaza de revenirea cererii din pietele emergente, precum China, unde produsul intern brut (PIB) a avansat in cel mai rapid ritm din 2007 in ultimul trimestru.

Cererea puternica a principalelor piete de export ar putea compensa nivelul redus al cererii interne, afectat de scaderea salariilor si de deflatie.

"Livrarile catre Asia, in special catre China, au crescut foarte mult, iar rezultatele sunt bune", a declarat Yoshiki Shinke, economist in cadrul Dai-Ichi Life Research Institute. "Putem spune chiar ca exporturile au fost puternice" in al patrulea trimestru.

Cresterea exporturilor de anul trecut s-a datorat si unei comparatii favorabile cu cifrele din 2008. In decembrie 2008, exporturile au scazut cu 35%, in contextul in care comertul mondial a inghetat, dupa prabusirea Lehman Brothers, in luna septembrie.

Fata de noiembrie 2009, exporturile ajustate sezonier au crescut in decembrie cu 2,5%, mai arata cifrele oficiale.

Importurile au scazut cu 5,5% in decembrie, fata de aceeasi perioada din 2008, marcand cel mai redus declin din ultimele 14 luni. Japonia a afisat un excedent comercial pentru a 11-a luna consecutiv, de 545,3 miliarde yeni (6,1 miliarde dolari).