Actualul mandat al presedintelui Fed se incheie in 31 ianuarie. Bernanke a fost nominalizat de fostul presedinte George W. Bush pentru primul mandat, iar Barack Obama a anuntat in august 2009 ca il propune pe actualul presedinte al Fed pentru un al doilea mandat, relateaza Boolberg, potrivit NewsIn.

"Senatul a facut ceea ce trebuia. Presedintele Bernanke va continua sa joace un rol de importanta vitala in administrarea economiei nationale", a apreciat secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, intr-un comunicat.

In ultimele zile s-a manifestat o opozitie importanta la pastrarea actualului presedinte al Fed. Mai multi senatori democrati si-au anuntat intentia sa voteze impotriva lui Bernanke, ca urmare a nemultumirii opiniei publice fata de Wall Street si banci, sustinute cu miliarde de dolari din bani publici.

Barack Obama si aliatii sai democrati din Senat au intervenit, facand presiuni pentru a obtine majoritarea necesara in favoarea lui Bernanke, de 60 de voturi.

Totusi, opozitia inregistrata in Senat de catre Bernanke este cea mai importanta din ultimii 32 de ani, de cand camera superioara voteaza presedintele Fed.