Contractul a fost semnat de Zubkov, care este si presedinte al Consiliului de Administratie al gigantului rus Gazprom, si de ministrul ungar de finante Peter Oszko, transmite AFP, informeaza NewsIn.

Inainte de semnarea contractului, premierul ungar Gordon Bajnai a declarat ca "Ungaria ar trebui sa profite de toate posibilitatile reale pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu energie". "Una dintre cele mai serioase si mai reale posibilitati este proiectul South Stream", concurent al proiectului european Nabucco, la care Ungaria participa de asemenea, a adaugat el.

Bajnai a subliniat si ca Rusia este al doilea partener comercial al Ungariei, cu schimburi de 14 miliarde de dolari.

Moscova si Budapesta au semnat in februarie 2008 un acord privind includerea Ungariei in proiectul de gazoduct South Stream, sustinut de companiile Gazprom si ENI. Dar in luna iulie 2009, Ungaria a semnat, impreuna cu Austria, Bulgaria, Romania si Turcia un acord pentru realizarea gazoductului Nabucco, un proiect promovat de Uniunea Europeana.

South Stream ar urma sa aduca gaz din Rusia catre Europa pe sub Marea Neagra, ocolind Ucraina, tara aflata in mod frecvent in conflict cu Rusia in dosare energetice, in timp ce Nabucco ar urma sa aduca gaz din Marea Caspica ocolind Rusia, pentru a scadea dependenta europeana de gaz rusesc.

In cursul vizitei sale de lucru, Zubkov s-a intalnit si cu presedintele celui mai mare partid de opozitie, Viktor Orban, a carui formatiune, Fidesz, conduce in sondaje inainte de alegerile legislative prevazute pentru luna aprilie.