“Vom vedea pe viitor o activitate mai intensa in fuziuni si achizitii in pietele emergente. Totusi, pentru a creste, este nevoie pentru tari ca India sa adopte modelul contabil si al guvernantei corporatiste din Vest, ceea ce va duce la mai multe achizitii in regiune”, a spus Sadeq Sayeed, seful operatiunilor Nomura Holdings din Europa.

In timp ce activitatea de M&A din Asia, Europa de Est si America de Sud a inregistrat in ultimul an un declin de 17%, pana 743 miliarde de dolari, scaderea nu a fost atat de adanca precum in Europa si America de Nord, care au inregistrat o comprimare de 34%, potrivit Bloomberg.

Potrivit lui Peter Weinberg, fondatorul bancii de investitii Perella Weinberg Partners din New York, este mai probabil ca tranzactiile sa apara in tari ca Brazilia, Rusia, India si China, in contextul in care cresterea economica va intarzia sa apara la nivelurile anterioare si in tarile dezvoltate.

Spre exemplu, BP Plc, cea de-a doua companie petroliera din Europa, este interesata sa achizitioneze active in Brazilia si lucreaza impreuna cu grupul China Petrochemical Corp pentru a se extinde in Asia, potrivit lui Tony Hayward, CEO al gigantului britanic.

De asemenea, David Rubenstein, co-fondatorul fondului de private equity Carlyle, a declarat recent ca pietele emergente reprezinta cele mai bune regiuni pentru investitii, in conditiile in care economiile lor cresc cu o cadenta superioara celei din lumea dezvoltata. El s-a referit mai ales la tari precum China, India, Braziloa, Coreea de Sud si Turcia.

Fondul Monetar International (FMI) si-a imbunatatit recent estimarea privind cresterea economiei mondiale in acest an la 3,9% de la 3,1% anterior si a majorat, totodata, proiectia privind avansul economic al zonei euro la 1% de la 0,3% in proiectia anterioara publicata in octombrie.

Blackstone: M&A-ul va creste cu 20-30%, stimulat de sectorul IT

John Studzinski, unul din executivii gigantului de private equity Blackstone, estimeaza ca activitatea de fuziuni si achizitii va creste cu 20-30% anul acesta, avans sustinut de companiile din industria tehnologica.

Companiile din China ar putea fi interesate de achizitii care au legatura cu industria IT, a spus reprezentantul Blackstone, intr-un interviu acordat Bloomberg TV, citat de revista BusinessWeek.

“M&A-ul ar trebui sa fie in crestere, tendinta generata de sectorul tehnologic, care este mai bogat in lichiditati”.

Companiile au anuntat o crestere aproximativa de 22 procente in ceea ce priveste tranzactiile incheiate in ultimele doua luni, pe fondul dezghetarii deal-urilor blocate sau amanate din cauza crizei creditelor. Activitatea de M&A a totalizat in ultimele 8 saptamani 347,1 miliarde de dolari, comparativ cu 283,3 miliarde de dolari, in aceeasi perioada a anului precedent, conform datelor Bloomberg.

Cadbury a acceptat recent oferta de preluare de 19 mld. dolari venita din partea Kraft, producatorul american de dulciuri devenind astfel cea mai mare companie de profil din lume.

De asemenea, John Studzinski considera ca firmele din sectorul bunurilor de larg consum vor continua si anul acesta sa incheie tranzactii “defensive”.