Obama va inainta Congresului un proiect de buget de 3.800 miliarde dolari, care include o serie de cheltuieli si de reduceri de taxe, pentru sustinerea economiei, scrie agentia NewsIn.

Bugetul include masuri pentru reducerea deficitului, ce s-a adancit in contextul in care recesiunea a redus veniturile din taxe si guvernul a luat masuri pentru stimularea economiei.

Oficialii americani prevad ca deficitul se va reduce de la 1.600 miliarde dolari in anul fiscal ce se va incheia la 30 septembrie la 1.300 miliarde dolari in anul fiscal 2011, a mai precizat sursa, ce a cerut sa nu fie numita, pentru ca cifrele nu au fost inca anuntate oficial.

In urmatorii zece ani, deficitul va fi, in medie, de circa 4,5% din PIB, potrivit sursei.

Obama pune accent pe sustinerea economiei americane, ce nu a recuperat cele sapte milioane de locuri de munca pierdute de la inceputul recesiunii, in decembrie 2007.

Presedintele doreste o majorare a cheltuielilor pentru proiecte de infrastructura si reduceri de taxe in valoare de 33 miliarde dolari, pentru a incuraja firmele mici sa faca angajari si sa majoreze salariile.

Masurile luate pentru crearea de locuri de munca vor fi "probabil in jur de 100 miliarde dolari", a declarat Robert Gibbs, purtator de cuvant al administratiei.

Masurile de stimulare a economiei au costat anul trecut in total 862 miliarde dolari.