Presedintele american Barack Obama a declarat ca proiectul de buget pentru 2011, care impune reduceri ale unor cheltuieli, ajutand in acelasi timp la crearea de locuri de munca, reflecta "dificultatile grave" pe care le traverseaza Statele Unite, relateaza AFP.
"Este un buget care reflecta dificultatile grave cu care se confrunta tara. Suntem in razboi, economia noastra a pierdut sapte milioane de locuri de munca in ultimii ani, iar statul nostru este indatorat grav, ceea ce nu poate fi calificat decat drept un deceniu pierdut", a declarat Obama intr-o interventie publica de la Casa Alba.

Proiectul de buget trimis oficial luni Congresului pentru exercitiu financiar octombrie 2010 - septembrie 2011 prevede cheltuieli de 3,721 de miliarde de dolari, in crestere cu 3% fata de exercitiul in curs.

Dupa un record de 1,556 de miliarde de dolari in 2010 (10,6% din PUB), deficitul pentru 2011 scade la 1,267 de miliarde, adica 8,3% din PIB, cu obiectivul de revenire la 4,2% din PIB in 2013, la sfarsitul mandatului lui Obama.

"In urma cu 10 ani aveam un excedent bugetar de peste 200 de miliarde, cu proiectii de excedente in viitor. Dar in ultimii 10 ani, administratia precedenta (a republicanului George W. Bush) si Congresele precedente au pus la punct un program costisitor de (compensare - n.red.) a medicamentele, a adoptat reduceri masive de impozite pentru bogati si a platit doua razboaie, fara a finanta nimic", a spus presedintele.

Obama a evocat si gravitatea situatiei economice si a somajului cu care s-a confruntat echipa sa in momentul investirii in functie, la inceputul lui 2009, si care l-a obligat sa isi amane programul de reducere a deficitelor.

"Nu trebuie doar sa depasim aceasta criza. Trebuie sa ne ocupam de lipsa de responsabilitate care a determinat-i", a subliniat Obama, promitand ca nu va lansa politici care nu vor fi finantate si identificand domeniile in care se face risipa.

"Nu putem continua sa cheltuim ca si cum deficitele nu au consecinta. Ca si cum irosirea nu ar avea importanta, ca si cum dolarii castigati cu greu de contribuabili pot fi considerati fara valoare, ca si cum am putea ignora aceste dificultati", a subliniat presedintele, cerandu-se alesilor republicani si democrati sa il ajute. "Este timpul ca Washingtonul sa raspunda acelorasi criterii ca familiile si companiile", a avertizat liderul. "Este timpul sa scutim ceea ce putem, sa cheltuim ceea ce trebuie si sa traim din nou potrivit mjloacelor noastr", a conchis el.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri