Cuba, una dintre putinele tari conduse in totalitate de Partidul Comunist, vrea sa elimine indemnizatiile oferite somerilor, in cadrul unei serii de masuri pentru relansarea economiei, aflata in pragul prabusirii.
Cuvantul de ordine de mai multe luni in Cuba este economisirea si cresterea productivitatii, statul traversand cea mai grava criza economica dupa caderea URSS-ului, in 1991.

Aflat la putere dupa retragerea fratelui sau, Fidel, in 2006, Raul Castro a promis sa "apere si sa perfectioneze socialismul", anuntand in urma cu putin peste un an sfarsitul "subventiilor excesive" pentru 11,2 milioane de cubanezi, fara a preciza care sau in ce termen.

Saptamanalul Trabajadores, care citeaza secretarul general al Centralei Muncitorilor din Cuba (CTC), Salvador Valdes, a avertizat ca muncitorii disponibilizati nu vor mai primi indemnizatii, ci vor trebui sa accepte sa se orienteze spre sectoare unde nu exista locuri de munca, scrie NewsIn.

Presa cubaneza nu a precizat cand ar putea intra in vigoare aceasta masura, care nu a fost definita foarte clar deocamdata.

Somerii cubanezi primesc pana la 60% din salariu pana cand isi gasesc un alt loc de munca, in general de acelasi tip.

Oficial, rata somajului a fost de 1,7% in 2009, adica una dintre cele mai mici din lume. Dar aceasta rata ar fi, de fapt de peste 25%, potrivit cifrelor economistilor disidenti.

Peste 22.000 de salariati din sectorul medical sunt inutili, potrivit presei, care scrie si ca pe santiere se afla, uneori, mai multi paznici decat muncitori.

"Paternalismul" statului si "gratuitatile nemeritate", ce alimenteaza adesea piata neagra, potrivit lui Castro, sunt criticate deja, in special in presa.

"Cubanezii s-au obisnuit sa primeasca totul gratuit de la stat, dar acest lucru nu mai este posibil din punct de vedere financiar. Insa trebuie schimbate lucrurile bland, trebuie pregatiti oamenii, pentru ca acest lucru implica si o schimbare a mentalitatii", a explicat un oficial cubanez, sub acoperirea anonimatului.

Pentru a pune capat furtului de alimente, cantinele de stat gratuite au inceput sa dispara in octombrie, in schimbul unei cresteri usoare a salariilor functionarilor. Iar cartelele pentru ratii - deja reduse - ar putea disparea.

"Conditiile socio-economice nu se schimba prin discursuri si decrete", a avertizat preotul si economistul cubanez Boris Moreno.

In revista Bisericii catolice cubaneze, acest analist avertizeaza in legatura cu o prabusire a economiei controlate in proportia de 90% de catre un stat care continua, potrivit lui, sa faca "sa prevaleze ideologia in fata rationalitatii economice".

Aflata sub embargou american de 48 de ani, insula comunista a fost afectata de criza mondiala, care a dus la o scadere a veniturilor din turism si din nichel, precum si de trei uragane devastatoare in 2008.

Refuzand sa se atinga de sistemul sanitar si de invatamantul gratuit, statul cubanez isi reduce importurile.

Pentru a favoriza productivitatea, autoritatile au desfiintat plafonul de salarii (20 de dolari pe luna in medie) si au permis impartirea terenurilor statului unor fermieri privati.

Ajutorul Venezuelei, stat aliat, este in continuare vital, dar aceasta tara bogata in petrol se confrunta in prezent cu o criza economica, care obliga Cuba sa se reformeze, potrivit diplomatului occidental.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri