Executivul european a adoptat o serie de recomandari pentru a se asigura ca Grecia va aduce deficitul bugetar sub 3% din produsul intern brut (PIB) pana in 2012, informeaza NewsIn.

"Este pentru prima oara cand stabilim un sistem de supraveghere atat de intens si aproape permanent", a declarat comisarul european pentru afaceri economice, Joaquin Almunia.

Comisia vrea ca guvernul grec sa puna in practica un program de reforma, "pentru a-si relua competitivitatea economica si sa adopte o serie de politici ce iau in calcul interesele pe termen lung si interesele generale ale zonei euro si ale Uniunii Europene", a explicat Comisia.

Bruxelles-ul a cerut Greciei sa explice masurile fiscale anuntate si calendarul aplicarii lor in saptamanile urmatoare, dar si sa detalieze masurile ce urmeaza sa fie puse in practica in 2011 si 2012.

Comisia a mai demarat si o procedura de infractiune impotriva Greciei, pentru ca a raportat statistici eronate.

Grecia a incheiat 2009 cu un deficit bugetar de 12,7% din produsul intern brut (PIB) si cu o datorie publica de 113% din PIB, niveluri care au ingrijorat pietele financiare. Guvernul de la Atena s-a angajat sa reduca deficitul la 8,7% din PIB in acest an si la sub 3% in 2012.