Produsul intern brut (PIB) a scazut cu 0,1% ultimele trei luni din 2009, marcand un declin de 3,1% fata de aceeasi perioada din 2008,informeaza NewsIn.

In contextul in care se confrunta cu cea mai mare rata a somajului din zona euro si cu un nou an de comprimare economica, Spania a inregistrat o crestere a costurilor de creditare, investitorii fiind ingrijorati de eforturile necesare reducerii datoriei.

Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca economia Spaniei
se va comprima cu 0,6% in acest an, de doua ori mai mult decat estima guvernul, in contextul in care economia zonei euro ar putea creste cu 1%.

"Este foarte posibil ca PIB-ul sa nu creasca nici in 2010 si nici in 2011", a declarat Alfredo Pastor, fost ministru adjunct de finante. "Datoriile sunt foarte mari, bancile au un nivel limitat de creditare, iar economia va avea nevoie de timp pentru a-si reveni".

In incercarea de a evita problemele Greciei, guvernul spaniol a anuntat ca va reduce cheltuielile cu 50 miliarde euro, pentru a aduce deficitul bugetar la 3% din PIB pana in 2013, de la nivelul din 2009, de 11,4%.

Planurile de atingere a limitei de deficit impuse de Uniunea Europeana sunt bazate pe estimarea guvernului, ce prevede un ritm de crestere de 3,1% in 2013, fata de nivelul estimat de FMI, de 1,7%.