Ratingul Estoniei este cu doua trepte peste ultimul nivel din categoria investment grade si cu trei trepte peste calificativul atribuit Romaniei (BB+), scrie NewsIn.

Fitch a mai confirmat ratingul "A-" al creditelor pe termen scurt in moneda locala, ratingul "F2" al creditelor pe termen scurt in valuta si plafonul de rating "A+" al Estoniei.

"Schimbarea perspectivei indica moderarea riscurilor de coborare a ratingului Estoniei, pe fonul probabilitatii din ce in ce mai mari ca Estonia sa treaca la euro in ianuarie 2011. Pare din ce in ce mai probabil ca Estonia sa indeplineasca cerintele tratatului de la Maastricht pentru finantele publice, care au reprezentat un obstacol in aderarea la zona euro, in timp ce ajustarile economiei estone par sa fie avansate", a declarat Eral Yilmaz, director Fitch.

Agentia de evaluare financiara Moody’s a indicat intr-un raport ca Estonia va indeplini toate conditiile necesare aderarii la zona euro peste numai 11 luni, dupa ce veniturile au depasit nivelul prevazut de buget, iar cheltuielile au fost reduse.

Estonia va fi cea de-a treia tara din Europa de Est, dupa Slovenia si Slovacia, care va adopta moneda unica, dupa ce guvernul a reusit sa limiteze cheltuielile si a obtinut venituri mai mari decat estima in 2009.

Estonia, ce a inregistrat o comprimare economica de 15,6% in al treilea trimestru, spera ca moneda unica o va proteja de riscurile valutare si va atrage investitii