Oficialii G7, reuniti in Canada, au continuat discutiile incepute anul trecut, anuntand ca intentioneaza sa introduca o taxa asupra bancilor, daca aceasta va putea fi aplicata la nivel mondial.

"Se depun eforturi comune pentru coordonarea regulamentelor bancare la nivel mondial si pentru introducerea unei taxe", a declarat ministrul francez de finante, Christine Lagarde, dupa discutiile cu omologii din cadrul G7. "Am fost cu totii de acord ca va trebui sa fie un instrument universal, pentru a evita arbitrajul", informeaza NewsIn.

Oficialii vor ca bancile sa aiba o contributie mai mare la costurile crizei, in contextul in care nivelul ajutoarelor acordate de guverne si de bancile centrale au ajuns la 11.000 miliarde dolari, potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Fondul Monetar International (FMI) va recomanda reprezentantilor G20, ce se vor reuni in aprilie, cea mai buna cale de actiune.

"Am fost de acord sa lucram inpreuna pentru a ne asigura ca institutiile financiare suporta costurile" problemelor financiare, a declarat ministrul canadian de finante, Jim Flaherty.

In contextul in care economia incepe sa iasa din criza, oficialii G7 incearca sa recupereze fondurile contribuabililor, utilizate pentru salvarea bancilor si au cerut institutiilor financiare sa ramburseze ajutoarele, in contextul in care unele au inceput sa acorde din nou prime.

Presedintele american Barack Obama a anuntat luna trecuta o taxa pentru institutiile financiare cu active de peste 50 miliarde dolari.

Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Thimoty Geithner, a anuntat ca tarile G7 vor continua eforturile de a ajunge la un acord cu privire la cerintele de capital impuse institutiilor financiare mari, in contextul in care Statele Unite si Marea Britanie au luat deja masuri unilaterale de reglementare a sistemului bancar.

Capitalul ar trebui sa fie majorat, mai bine alocat si suficient pentru a absorbi pierderile, a spus Lagarde. "Ar trebui organizat in asa fel incat sa nu incetineasca relansarea economica", a mai spus aceasta.