Comisia Europeana a aprobat temporar masuri de recapitalizare de 6,9 miliarde euro in favoarea ABN Amro si Fortis Bank Olanda, ca ajutoare de urgenta, pentru finantarea separarii ABN de banca-mama si sustinerea costurilor de integrare din fuziunea intre Fortis si ABN Amro.

Data limita aprobata de CE pentru aceasta operatiune este de 31 iulie 2010.

Totodata, CE a extins ancheta aprofundata, deschise in aprilie 2009, privind ajutoarele acordate la preluarea Fortis de catre statul olandez, pentru a evalua in detaliu efectul combinast al masurilor de sustinere acordate Fortis si ABN Amro, scrie NewsIn.

"Masurile de recapitalizare reprezinta un nou pas catre restructurarea Fortis Bank Olanda si ABN Amro. Sper ca ABN Amro si Fortis vor putea sa-si finalizeze rapid planurile de integrare si sa-si reia rolul in cadrul economiei reale din Olanda. Pana atunci, CE va veghea la respectarea regulilor concurentiale", a precizat comisarul UE pentru concurenta, Neelie Kroes, citata in comunicat.

Preluarea Fortis de catre statul olandez in 3 octombrie 2008, in cadrul planului de salvare a bancii, a permis autoritatilor sa ia controlul activelor olandeze ale ABN Amro, achizitionate de Fortis in 2007. Aceste active nu fusesera separate de celelalte activitati ale ABN Amro.

CE a observat ca separarea efectiva a activitatilor olandeze ale ABN Amro de compania-mama au avut loc pe 6-7 februarie 2010 si a subliniat ca decizia actuala priveste activele ABN Amro detinute de statul olandez si Fortis.
Autoritatile olandeze au anuntat recent masuri de recapitalizare de 6,89 miliarde euro, iar ajutorul public va fi furnizat prin intermediul a cinci masuri.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Povestea fizicianului din Serbia care coordoneaza 12 piete la Citi