Ministrii de finante din zona euro discuta despre situatia din Grecia, iar sefii de stat din UE se vor reuni maine pentru a evalua problemele din Grecia, in conditiile in care planul de sustinere financiara a statului elen, aflat intr-o grava criza bugetara, prinde tot mai mult contur.
Reuniunea are loc cu o zi inainte de summit-ul sefilor Uniunii Europene (UE), care va discuta tot situatia Greciei, relateaza NewsIn.

In prezent, nu exista un acord cu privire la un plan de sustinere a Greciei, aflata in plina framantare privind amploarea deficitelor, care provoaca temeri legate de posibilitatile Atenei de a se imprumuta pe pietele externe, a spus o sursa diplomatica europeana, care a preferat sa nu-si dezvaluie identitatea.

Totusi, semnalele privind crearea unui mecanism de sustinere a Greciei sunt tot mai multe. De altfel, un oficial german a precizat ca in cadrul guvernului Germaniei au loc pregatiri pentru un astfel de plan de sustinere.

Ajutorul ar putea consta in imprumuturi bilaterale ale unor tari din zona euro catre Grecia. Mai este avuta in vedere posibilitatea eliberarii in avans de catre UE a subventiilor pentru statul elen, insa nu este sigur daca un anunt in acest sens va putea fi facut maine.

"Este un subiect complicat, pentru ca daca incepem sa aratam ca ne panicam spunand ca vom ajuta Grecia, pietele vor specula mai mult", a spus o sursa guvernamentala de rang inalt, care a adaugat ca va exista un document comun referitor la Grecia, la finalul summitului. Aceasta a mai spus ca trebuie indepartata ideea unei interventii a Fondului Monetar International pentru Grecia, "care ar fi umilitoare pentru UE".

Pe 3 februarie, Comisia Europeana a aprobat planul prezentat de guvernul grec pentru rezolvarea crizei bugetare, insa a decis sa plaseze statul sub supraveghere. Executivul european a adoptat o serie de recomandari pentru a se asigura ca Grecia va aduce deficitul bugetar sub 3% din produsul intern brut (PIB) pana in 2012.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german Angela Merkel vor avea maine o conferinta comuna la finalul summit-ului de la Bruxelles, pe mai multe teme, printre care si cea referitoare la Grecia.

Astazi, agentia de rating Moody's a precizat ca "riscul ca Grecia sa intre in incapacitate de plata este foarte scazut", iar problemele de lichiditate, de care profita pietele pentru a specula pe seama datoriei elene, sunt exagerate.

In decembrie, cele trei mari agentii de rating au coborat in mod succesiv calificativul suvern al tarii. Astfel, Fitch a coborat ratingul Greciei la BBB+, S&P tot la BBB+, iar Moody's la A2.

In ianuarie, FMI a trimis o echipa la Atena, la solicitarea guvernului grec, care avea nevoie de asistenta tehnica pentru a face fata celui mai mare deficit bugetar din zona euro, estimat la 12,7% din produsul intern brut (PIB) din 2009. Pentru 2010, Grecia si-a stabilit ca obiectiv reducerea deficitului bugetar cu 4 puncte procentuale, la 8,7%.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri