Ieri seara a avut loc, la Frankfurt am Main, intrunirea Consiliului de Guvernare a Bancii Centrale Europene (BCE), unde s-a discutat, in principal, despre modificarea ratei dobanzii de referinta. In urma dezbaterilor pro si contra, s-a decis ca rata dobanzii de referinta sa ramana neschimbata la 2%, nefiind modificata din

6 iunie 2003, potrivit declaratiei de presa data de presedintele BCE, Jean-Claude Trichet. In urma acestui anunt, moneda europeana a scazut cu 0,5% in raport cu dolarul american.

BCE este constienta de riscurile inflationiste ce ameninta zona euro, dar, in acelasi timp, apar semnale potrivit carora economia din zona euro incepe sa creasca, dupa un al doilea trimestru al anului, in care s-a inregistrat o incetinire, a precizat Trichet. Inflatia din zona euro a scazut la 2,5% in luna octombrie a acestui an, de la 2,6% in septembrie. Preturile crescute ale materiilor energetice au mentinut inflatia la cote peste nivelul de referinta de 2%, din luna februarie 2005. In plus, exista semne ca inflatia nu va scadea sub 2% in 2006, a precizat Otmar Issing, economist principal la BCE.

Citeste si:

In toata aceasta perioada, BCE nu a reusit sa tina in frau tendintele inflationiste, oamenii de afaceri anticipand o crestere a preturilor de consum cu o medie anuala de 2,14% in urmatoarea decada, informeaza Bloomberg. De aceea, politica monetara a BCE este tot mai mult comparata cu cea a Rezervei Federale (Fed), sistemul de banci centrale din Statele Unite. Fed a majorat rata dobanzii de referinta in urma cu doua zile , pentru a 12-a oara consecutiv, ajungand la 4%, de la 3,75%. Motivele invocate de presedintele Fed s-au referit tot la presiunile inflationiste ce trebuiesc controlate. BCE se axeaza pe stimularea cresterii economice, semne pozitive incepand sa apara la inceputul acestui trimestru. Productia industriala si serviciile au crescut in luna octombrie la cel mai rapid ritm in mai mult de un an, potrivit analizelor realizate de NTC Research din aceasta saptamana.

Increderea din cadrul mediului de afaceri a inregistrat in aceasta perioada a noua luna consecutiva de valori inalte. Totusi, situatia politica neclara din Germania, cea mai mare economie a Europei, a avut efecte asupra nivelului comercial al tarii, consemnandu-se un nou declin in vanzarile cu amanuntul. FMI a prognozat ca anul viitor, ritmul european de dezvoltare va continua sa fie sub cel al Statelor Unite.

Trichet a adaugat ca BCE este pregatita in orice moment pentru majorarea dobanzii de referinta. Investitorii se asteapta ca BCE sa ridice rata dobanzii de referinta cel mai devreme in luna decembrie a acestui an.