Sefii de stat si de guvern din Uniunea Europeana se reunesc la Bruxelles, pentru a-si exprima solidaritatea fata de Grecia, afectata de datorii.
Reuniunea ar urma in principiu sa inceapa in jurul orei locale 10.15 (11.15 ora Romaniei), la Biblioteca Solvay, o cladire aflata intr-un parc, departe de jurnalisti. Dar inceputul lucrarilor ar putea fi amanat din cauza zapezii, informeaza NewsIn.

Liderii urmeaza sa se declare dispusi sa sustina Grecia, in conditiile in care pietele financiare isi pun intrebari in legatura cu capacitatea tarii, care se prabuseste sub deficite, de a rambursa creditele. Obiectivele sunt linistirea si evitarea unei extinderi pe restul continentului.

"Grecia trebuie sustinuta, este clar. Si Europa si Eurogrup (ministrii de finante din Zona euro - n.red.) vor face acest lucru", a declarat premierul spaniol Jose Luis Zapatero, care asigura presedintia UE.

In acest stadiu, va fi vorba de un principiu general, in special pentru a arata ca Grecia nu va fi lasat singura, potrivit unui diplomat. Detaliile acestui ajutor urmeaza sa fie abordate luni, in cursul unei alte reuniuni organizate la Bruxelles, la nivel de ministri de finante din Zona euro.

Printre optiunile studiate pentru Atena se numara imprumuturi bilaterale oferite de unele tari din Zona euro, punerea la dispozitie a unor linii de credit sau garantii aduse de unele guverne, care vor subscrie la emisiile de obligatiuni ale Atenei, potrivit unei surse diplomatice.

De asemenea, nu este exclus ca Fondul Monetar International sa fie chemat in ajutor, chiar daca aceasta chestiune divizeaza inca tarile europene, dintre care unele, in special din Zona euro, o percept ca pe o umilire politica.

Liderii europeni vor discuta si despre lansarea unui "guvern economic" al UE pentru coordonarea mai buna a politicilor nationale. Aceste a devenit si mai urgent in urma crizei elene. Astfel, "elevii buni", care isi reformeaza economiile si investesc in noi tehnologii, vor putea beneficiar de subventii europene suplimentare.

Summitul va fi si o ocazie pentru analizarea strategiei europene in negocierile mondiale pentru clima, dupa esecul conferintei de la Copenhaga, si pentru discutarea lectiilor invatate in urma seismului recent din Haiti.

Pentru presedintele UE, belgianul Herman Van Rompuy, acest summit va reprezenta botezul focului. El vrea sa abordeze marile dosare in care Europa urmareste sa se afirme si, mai mult, sa se impuna ca adevaratul sef al UE in fata concurentilor sai, in special presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, aprobat saptamana aceasta de PE, impreuna cu toata echipa sa.

Summitul urmeaza sa se incheie dupa-amiaza.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri