Intr-un material intitulat "Goldman Sachs, pompier si piroman in Grecia", cotidianul economic belgian noteaza ca fondurile speculative ale Goldman Sachs pariaza impotriva statelor din "Club Med", formula sub care sunt reunite Grecia, Spania si Portugalia, cu mari probleme bugetare si care se afla in centrul atentiei in ultimele zile, scrie NewsIn.

Aceeasi banca americana de investitii este, insa, market maker pe piata asigurarii impotriva riscului de faliment (credit default swaps), pe care prima de risc la datoria Greciei a explodat in ultimele saptamani.

Goldman Sachs este, in acelasi timp, implicata in aranjarea unor noi imprumuturi pentru aceste state. Marti, guvernul portughez a mandatat banca americana de investitii, alaturi de alte institutii financiare, pentru a intermedia urmatoarea emisiune de obligatiuni pe zece ani.

Publicatia germana Spiegel a amintit ca, in 2002, Goldman Sachs a ajutat Grecia sa isi mascheze valoarea reala a datoriei, prin intermediul unor produse derivate.

La acea vreme, bancile de investitii au introdus in piata produse financiare complexe, denumite "cross-currency swaps", ce permiteau guvernelor sa isi transfere datoriile in viitor.