Grupul petrolier rus Yukos a dat in judecata patru companii pentru rolul jucat in licitatia din decembrie, prin care statul a fortat vinderea principalei facilitati de productie,Yuganskneftegas.

Yukos cere daune totale in valoare de 20 de miliarde de dolari. Cele patru companii chemate in instanta sunt Gazprom, Gazpromneft, Baikal si Rosneft.

Yukos a demarat actiunea legala in Houston (SUA), unde a si depus documentatia pentru protectia sub legea falimentului. Pe langa pagube, Yukos a cerut tribunalului american sa obtina un arbitru international pentru disputa pe care o are cu statul rus in privinta taxelor restante.

La inceputul acestei luni, compania a dat in judecata statul rus caruia ii cere daune de 28,3 miliarde de dolari.

Analistii pietei de capital si-au pus intrebarea daca asupra destinelor Yukos are vreo putere o instanta americana, in timp ce oficialii rusi au catalogat demersul Yukos ca "lipsit de sens".

Cu toate acestea, posibilele implicatii pe care le-ar putea avea amestecul unui tribunal american au cantarit greu la licitatia din decembrie, cand alti doi ofertanti, Gazprom si Gazpromneft s-au retras, iar Yuganskneftegas a fost vandut unui fond de investitii putin cunoscut, Baikal Finance Group.

La cateva zile, Baikal a cedat controlul noii achizitii grupului de stat Rosneft, pentru 9,3 miliarde de dolari. Rosneft a hotarat de putin timp sa fuzioneze cu Gazprom, aducand o mare parte din sectorul foarte profitabil al extractiei de petrol din nou sub conducerea statului.

Yukos sustine ca drepturile actionarilor au fost ignorate si ca intregul grup este pedepsit din cauza ambitiilor politice ale fondatorului Mihail Hodorkovsky.

Sursa: BBC


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Doua tinere au trecut de la videochat la antreprenoriat in domeniu