"Bulgaria conduce in ceea ce priveste prezenta bancilor grecesti, fiind urmata de Romania si Turcia", apreciaza economistii Citigroup, intr-un raport. "Aceasta face, insa, tara mai vulnerabila la socuri adverse asociate cu finantarea bancilor grecesti", estimeaza acestia, potrivit NewsIn.

Principalul risc de contagiune este pe canalul bancar, considera Citigroup, care estimeaza ca deficitul bugetar urias al Greciei "ar putea impinge bancile elene sa-si reduca bilanturile in regiune, ceea ce va restrange puternic disponibilitatea creditului".

Totusi, Citigroup precizeaza ca nu exista vreun indiciu ca acest tip de contagiune a inceput sa se materializeze.

Pe de alta parte, relatiile comerciale intre Grecia si Bulgaria, Turcia si Romania sunt prea putin extinse pentru a exista vreun impact asupra cresterii economice in aceste state, estimeaza analistii grupului bancar american. Cele mai extinse legaturi comerciale cu Grecia le are Bulgaria, dar chiar si in cazul acestui stat riscul este redus, in conditiile in care exporturile catre piata elena reprezinta doar 2,5% din PIB.

In ceeea ce priveste investitiile grecesti, acestea reprezinta sub 10% din total in fiecare din cele trei state, proportie insuficienta pentru a reprezenta vreun risc major la adresa activitatii economice, potrivit Citigroup.

Liderii statelor din zona euro au cerut joi Greciei sa faca tot ce este necesar pentru a-si controla deficitul bugetar si au anuntat ca sunt pregatiti pentru a lua masuri hotarate ca sa stopeze cea mai grava criza de la aparitia zonei, in 1999.