Problemele unor tari precum Grecia, Spania si Portugalia au fost cauzate "de ani de dobanzi mult prea mici, ce au dus la supraincalzire si accelerarea inflatiei", a spus Edwards. Chiar daca guvernele si-ar putea reduce deficitele fiscale, "lipsa competitivitatii din zona euro are nevoie de ani de deflatie" si "orice ajutor acordat Greciei nu face decat sa amane destramarea inevitabila a zonei euro", relateaza NewsIn.

Euro s-a depreciat cu 9,9% in fata dolarului din luna noiembrie, din cauza temerilor legate de deficitul bugetar din Grecia si din alte tari. Moneda unica si titlurile europene s-au depreciat in prima faza joi, dupa ce liderii europeni au incheiat un acord pentru sprijinirea Greciei, acord ce nu prezinta suficiente detalii, potrivit investitorilor.

Euro s-a depreciat fata de dolar pentru a treia zi consecutiv, la 1,3557 dolari/euro. Revenirea economiei europene aproape ca a stagnat in ultimul trimestru din 2009, in contextul in care economia zonei euro a crescut cu numai 0,1% in al patrulea trimestru, sub asteptari.

Tommaso Padoa-Schioppa, fost oficial al Bancii Centrale Europene (BCE), a declarat in schimb ca nu exista posibilitatea dezmembrarii zonei euro.

"Nu cred ca exista posibilitatea unui astfel de eveniment si nu cred ca are sens sa vorbim despre acest lucru", a declarat el pentru Bloomberg.