Un studiu publicat vineri de Fondul Monetar International (FMI) sugereaza bancilor centrale sa aiba in vedere majorarea tintei de inflatie la 4%, de la 2% in prezent, pentru a spori eficienta politicii monetare in viitoarele perioade de criza deflationista, potrivit Les Echos.

Studiul, intitulat "Regandirea politicii macroeconomice", arata ca tinta actuala de inflatie a celor mai multe banci centrale - inclusiv Banca Centrala Europeana (BCE) -, de 2%, este potrivita "intr-o lume a unor socuri reduse".

Insa criza financiara din 2008 a provocat o cadere a cererii globale, impiedicand bancile centrale sa aduca rata reala a dobanzii in teritoriu negativ, ceea ce limiteaza eficienta politicii acestora.

"Cresterea inflatiei medii, si deci majorarea ratei nominale a dobanzii, ar fi permis scaderea suplimentara a ratei dobanzii si, astfel, ar fi limitat probabil caderea activitatii si inrautatirea situatiilor bugetare", se spune in studiu, la realizarea caruia a participat si economistul-sef al FMI, Olivier Blanchard (foto), potrivit NewsIn.

Citeste aici mai multe despre Olivier Blanchard.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
10 Years Challenge: Indicatorii economici ai Romaniei in 2008 si 2018