Ministrul german al Muncii, Ursula von der Leyen, se asteapta la cresterea numarului de someri in acest an si apropierea de plafonul simbolic de 4 milioane, in ciuda revenirii pe crestere a economiei Germaniei.

Numarul mediu de someri ar urma sa urce in 2010 la 3,7 milioane, de la 3,4 milioane anul trecut, cand economia Germaniei a cunoscut cea mai grava recesiune de dupa Al Doilea Razboi Mondial, cu o scadere a PIB de 5%.

"Vom inregistra de asemenea luni dificile, in cursul carora ne vom apropia de 4 milioane de someri", a afirmat ministrul, intr-un interviu acordat publicatiei Bild am Sonntag.

Pentru acest an, guvernul de la Berlin se asteapta la o crestere economica de 1,4%, in timp ce Fondul Monetar international (FMI) estimeaza un avans de 1,5% pentru cea mai mare economie din Europa, scrie NewsIn.

Totusi, comparativ cu alte state europene, piata muncii din Germania arata o anumita rezistenta, datoriata unei "economii sociale de piata care s-a dovedit puternica" si care starneste "invidie" in alte state, a sustinut ministrul crestin-democrat.

"In timp ce in alte state somajul creste considerabil, se vorbeste in strainatate de miracolul german al muncii, deoarece (...) companiile ce au facut apel la somajul partial si-au mentinut angajatii", a subliniat Ursula von der Leyen.

In Germania, masura somajului partial este mai extinsa decat in Romania, statul platind doua treimi din salariul anagajatilor in perioada de aplicare. Inainte de criza, masura era valabila pentru cel mult sase luni in Germania, insa perioada a fost prelungita.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si