Ungaria renunta la o noua transa din ajutorul de la UE. Perspective economice mai bune

Ungaria a renuntat la o noua transa din ajutorul negociat in 2008 cu Uniunea Europeana, pe care ar fi urmat sa o primeasca odata cu finalizarea celei de-a patra evaluari, ca urmare a imbunatatirii sustenabile a finantarii exterioare, scrie NewsIn
Transa, in valoare de 1 miliard euro, va ramane la dispozitia Ungariei, in caz de nevoie, se mai arata in comunicatul Comisiei Europene.

CE a conchis ca Ungaria si-a indeplinit programul asumat la incheierea acordului de asistenta financiara pe doi ani, de 20 miliarde euro, cu mai multe institutii financiare internationale, printre care Fondul Monetar International (FMI) si CE, insa statul ungar nu a solicitat eliberarea unei noi transe. Ungaria renuntase la o transa si in noiembrie 2009.

"Ca urmare a unor masuri de economisire, Ungaria pare sa fi reusit sa-si mentina deficitul la 3,9% din PIB in 2009, in pofida unei contractii economice severe. Bugetul pe 2010 anticipeaza o noua reducere a acestui deficit. Autoritatile continua implementarea programului economic, ce a dus la cresterea increderii investitorilor si a refacut accesul la creditarea externa", a declarat comisarul UE, Olli Rehn, citat in comunicat.

Rehn a subliniat ca va fi nevoie de continuarea politicilor pentru atingerea tintei de deficit bugetar din 2010, de 3,8% din produsul intern brut (PIB), precum si pentru aducerea deficitului sub 3% din PIB in 2011, conform angajamentelor asumate de Ungaria.

Ungaria si-a imbunatatit perspectiva evolutiei economice

Guvernul Ungariei a imbunatatit perspectivele de evolutie a economiei in 2010, pentru a doua oara in mai putin de o luna, mizand pe o comprimare mai mica, in contextul in care perspectivele principalelor piete de export se amelioreaza.

Guvernul se asteapta acum ca produsul intern brut (PIB) sa scada cu 0,2%, fata de estimarea anterioara de 0,3%, a declarat ministrul ungar de finante, Peter Ozko, citat de Bloomberg.

Ungaria, prima tara din Uniunea Europeana care a primit ajutoare financiare de la Fondul Monetar International (FMI) in 2008, a sacrificat cresterea economica pentru a-si reduce dependenta de finantarea externa. Guvernul si-a majorat perspectivele, dupa ce un raport publicat pe 12 februarie a aratat ca economia s-a comprimat cu 6,3% anul trecut, fata de estimarile guvernului, de 6,7%.

Economia Ungariei s-a comprimat cu 6,3% in 2009. In acest an, economia ar urma sa se stabilizeze si sa revina pe crestere, pe fondul revenirii pietelor internationale, in timp ce cererea interna va ramane scazuta, ca urmare a ajustarii pietei muncii.

Ungaria a primit pana in prezent trei transe de la UE, in valoare de 5,5 miliarde euro, din pachetul total de 6,5 miliarde euro. Asistenta de la UE a fost acordata pentru o perioada de 2 ani si se va incheia pe 3 noiembrie 2010.

Ungaria a fost atinsa din plin de criza financiara mondiala, fiind prima tara din UE care a beneficiat de un pachet de asistenta financiara de la Fondul Monetar International, UE si Banca Mondiala.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri