Banca Centrala Europeana (BCE) a cerut ministrilor de finante europeni inasprirea exigentelor la adresa Greciei, dar cei mai multi dintre ei s-au opus, sustine cotidianul german Handelsblatt, care a obtinut o copie a documentului prin care economia Greciei ar urma sa fie supravegheata mai strict, informeaza NewsIn.
"Sub presiunea BCE, masurile impuse Greciei de CE au fost formulate mai dur", sustine cotidianul german Handelsblatt, citat de AFP.

Potrivit documentului, guvernul grec va fi somat sa ia masuri "suplimentare" de consolidare, ce privesc in special "scaderi ale cheltuielilor", o crestere a taxei pe valoarea adaugata (TVA) si majorarea impozitelor pentru produse de lux si energie. Insa majoritatea ministrilor de finante din UE s-a opus acestor masuri, subliniaza publicatia germana.

Reuniunile de luni ale Eurogroup - forumul ministrilor de finante din zona euro -, respectiv de marti ale Ecofin (ministrii de finante din UE) ar trebui sa permita aplicarea unor masuri exceptionale pentru aducerea deficitului bugetar al Greciei sub nivelul de 3% din produsul intern brut (PIB) in 2012. Anul trecut, deficitul se adancise la 12,75% din PIB, potrivit ultimelor estimari.

In timp ce speculatiile pietei asupra Greciei se resimt asupra cursului monedei unice, guvernele din zona euro s-au angajat sa ia masuri coordonate de ajutor, daca va fi nevoie, insa nu au anuntat nicio masura concreta.

Potrivit Handelsblatt, care citeza surse diplomatice, in urmatoarele zile ar putea fi stabilite masuri de salvare de aplicat in caz de extrema urgenta, pentru a da un semnal pozitiv pietelor financiare.

Mai mult, comisarul european pentru energie, germanul Günther Oettinger, a evocat in presa germana ipoteza unei reforme a pactului de stabilitate al Uniunii Europene, in conditiile crizei bugetare a Greciei.

Germania este una dintre tarile UE care cere masurile cele mai stricte pentru Grecia, ca o conditie a sprijinului sau.

Pe de alta parte, autoritatile de reglementare din Uniunea Europeana au cerut Greciei sa publice detaliile swap-urilor valutare realizate pentru unele credite, in contextul in care nivelul datoriilor ameninta sa aduca economia in faliment, relateaza Bloomberg.

Biroul european de statistica a stabilit termenul limita al publicarii acestor detalii la finalul lunii februarie, Grecia fiind pusa in situatia de a dezvalui acrodurile de swap, care nu incalca neaparat regulile UE, a declarat Amadeu Altafaj, purtator de cuvant al Comisiei Europene.

Statisticienii "au cerut deja o explicatie autoritatilor din Grecia, pana la finalul lunii februarie", a declarat Altafaj inaintea reuniunii ministrilor de finante din zona euro.

Existenta acordurilor, mentionata de ministerul grec de finante intr-un raport publicat pe 1 februarie, a ridicat semne de intrebare, in contextul in care acordurile cu bancile de investitii ar fi putut ajuta Grecia sa ascunda amploarea reala a problemelor fiscale.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri